Home | Met wie doe jij zaken?

Met wie doe jij zaken?

Ken jij je klanten? Ja natuurlijk weet je wie het zijn. En je kunt hen bereiken, want je hebt hun telefoonnummer en emailadres. Maar dat is niet het niveau van kennen dat we hier bedoelen. De digitalisering en de economische hysterie door het coronavirus maken KYC belangrijker dan ooit. Nee, we zijn niet in de war met KFC. We hebben het hier over jouw klanten, onze klanten en wie zij eigenlijk zijn.

KYC staat voor Know Your Customer, ook wel Customer Due Diligence (CDD). In het KYC-proces worden personen en bedrijven eerst grondig onderzocht vóór bedrijven en vooral ook financiële instellingen er zaken mee kunnen doen. Heel kort door de bocht wordt er gecheckt of de klant wel iets wie hij zegt te zijn. Zo moeten fraude, witwassen en oplichting worden voorkomen. Dit proces is vastgelegd in de Wet Financieel Toezicht (Wft) en in de Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorisme (Wwft). Dit maakt dat het dus is toegestaan om mensen na te trekken ter bescherming van de klant zelf en om strafbare feiten te voorkomen. Eigenlijk is dit iets dat ieder bedrijf zou moeten toepassen voor hij samenwerkingen met anderen aangaat.

iDIN geeft oplichters weinig kans
Vaak worden mensen en vertegenwoordigers van bedrijven geïdentificeerd met een geldig legitimatiebewijs. Denk aan een rijbewijs, ID-kaart of paspoort. Maar als je dit digitaal wilt nagaan, hoe weet je dan dat de persoon die het document stuurt, ook degene is van wie het document is? Oplichters worden steeds slimmer in het omzeilen van wetten, regels en beveiliging. Uiteraard ten koste van alle mensen die zich wél gedragen zoals het zou moeten. De overheid heeft voor digitaal legitimeren daarom iDIN geïntroduceerd. Dit is een veilige digitale handtekening, ontwikkeld door de vereniging van Nederlandse Banken en Betaalvereniging Nederland. Met IDIN identificeer je je met je bankgegevens. Deze informatie heeft niemand anders. Zeker niet als je dit combineert met email. Want als anderen toegang hebben tot je mailbox én je bankgegevens, dan is het sowieso tijd voor betere beveiliging en het wijzigen van een paar wachtwoorden.

KYC voor jouw bedrijf

KYC is de eerste stap in het proces van creditmanagement, waar debiteurenbeheer onderdeel van uitmaakt. Als jij je klant kent, écht kent, kun je namelijk veel gerichter zakendoen. Maatwerk dat ook in je eigen belang is, eigenlijk. In Debitan kun je al grote stappen maken in dit proces door gebruik te maken van onze koppelingen met Graydon en de KvK. Zo kun je alle informatie die je nodig hebt eenvoudig opvragen. Daarnaast kun je de contracten met klanten veilig digitaal laten tekenen door onze koppeling met Ondertekenen.nl. Binnen 2 minuten zijn contracten rechtsgeldig getekend, waarbij de ondertekenaars volledig zijn geverifieerd, onder andere via iDIN. Zo weet je zeker dat je niet alleen de klant kent, maar ook de persoon die zijn handtekening op jouw contact zet!  

Weten hoe je deze tools in kunt zetten voor jouw klanten? 


Neemt contact op!